Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Černé sny České národní banky, aneb intervenční peklo k nezastavení

ČNB a její devizové intervence se může obrátit v naprosté peklo, aneb přejme si zlé, aby to nebylo ještě horší.

Předně si definujme úkoly, které má ČNB na starosti. O tom hovoří  zákon č. 6/1993 Sb. . Podle §2 "Hlavním cílem České národní banky je péče o cenovou stabilitu."  Všechny ostatní činnosti mohou být vykonávány pouze pokud nejsou v konfliktu s hlavním úkolem.

Dle mého názory svůj hlavní úkol ČNB dlouhodobě neplní, nebo dokonce úmyslně porušuje. Cílením inflace na nadnulovou hodnotu totiž nepečuje o cenovou stabilitu, ale systematické znehodnocování peněz (stabilní zdražování není cenovou stabilitou). Jenom takový příklad. Pokud jste si před 20 lety šoupli pod polštář 100 tisíc českých korun a inflace by dosahovala pouze svého současného cíle (2% a přiznejme si, průměrně to bylo o něco více, jen za posledních 16 let průměrně 2,4%), dnes vám bude v reálných cenách zbývat zhruba 68 tis. Kč. Ponechme stranou fakt, že nás náš stát potichu okrádá o zdaněné peníze, ale hlavně si takto cenovou stabilitu nepředstavuji. Teď, když přišla šance na lehké zmírnění škod (čili snížení průměrné inflace), které ČNB svojí protizákonnou politikou napáchala, provádí ČNB další a další zásahahy odporující jejímu mandátu. Raději nebudu rozebírat různé metodiky počítání inflace, kde se mění spotřební koš tak, aby to vyhovovalo zájmům zainteresovaných stran.

Je nám servírováno vysvětlení, že růst cen o 2% je OK, ale pokles cen o 2% je špatný. Odkládaná spotřeba při poklesu cen je IMHO naprosto nesmyslná, zvlášť při podobně nízkých úrovních deflace. Zvlášť pokud se deflace vztahuje na jevy zjevně extrémní a krátkodobé, jako je loňský pokles ceny ropy a energií obecně. Mimochodem znáte někoho, kdo nebude používat automobil jen proto, že bude za 14 dní palivo levnější? Když potřebuje jezdit, tak si snad palivo koupí teď a když nepotřebuje jezdit, tak si palivo nekoupí. Spotřebitel statisticky není imbecilní hovado bez možnosti používat mozek. Mimochodem, víte kolik by v současné době stál litr benzinu/nafty nebýt (dle mého názoru uměle) nízkých cen ropy? Přibližně 40-45 Kč. To samozřejmě nejen díky intervencím ČNB, ale rovněž díky šílenému plánu Evropské Centrální Banky na tisk nekrytých peněz a díky tomu razantnímu poklesu kurzu vůši US $. USA totiž mezitím peníze už nepumpují do oběhu (a navíc to při QE dělali sofistikovaněji než ECB, které pouze skupuje státní dluhy za natištěné peníze) a mají opačný problém, který budou v blízké době řešit a to je posilování $, neúměrné jeho skutečné hodnotě. Prostě měnové války v plném proudu. Samozřejmě, díky kurzovému cíli ČNB se koruna sveze s eurem do pekel. A další mimochodem: benzín/nafta na čerpacích stanicích by v současné chvíli stál přibližně 23-25 Kč/l bez devizových intervencí ČNB!  V tomto směru máme tak trochu "štěstí" v ukrajinském konfliktu, kdy je cena ropy uměle manipulována směrem dolů, aby tak bylo oslabeno Rusko, pro které je příjem z ropy naprosto prioritní. Až konflikt skončí, cena ropy vystřelí zpět k úrovním $80-$100 a nastane situace s cenou paliva na čerpačce přes 40 kč/l, protože ČNB na to reagovat nebude s nějakým stupidním zdůvodněním jako že infalce je dobrá, že áno.

Tím se dostávám k dalšímu problému, který ČNB v budoucnu čeká. Tím je "intervenční exit". Odstrašujícím příkladem takové události nám budiž Švýcarsko, kdy nastal obrovský skok v kurzu CHF a to zhruba o 10% (krátkodobě až téměř o 20%!). Lidé pohybující se ve finančních kruzích se napříč spektrem názorů shodují na férové tržní ceně koruny v úrovni přibližně 25Kč/1€. Jak obhájí ČNB, které se ráda zaštiťuje podporou exportu (což nemá ve svém zadání), když budou exportéři ze dne na den o 10% dražší? Skok  hodnoty koruny o 10% a související děje se i tak budou nazývat cenová stabilita? A pokud budu předpokládat, že se celá změna kurzu promítne do cen na trhu, nebude tak náhodou zaděláno na deflaci jako prase (3-5% určitě, viz Švýcarsko). Nebo ČNB předpokládá, že svými kroky a kroky ECB se rozjede hyperinflace v řádu desítek procent a bude se jí třeba bránit? Prostě všechny zmíněné scénáře zavání katastrofou, to jest velkými měnovými výkyvy, případně i měnovou reformou po kouscích.

Ale je tu ještě jedna možnost o které se zatím mlčí. Ze současné intervenční fáze se plynule přejde do fáze fixního kurzu € a následně přijmutí € jako naší měny. Taková palebná příprava na přijmutí €. Že o € nikdo nestojí? To je jedno, jeden z dalších úkolů ČNB totiž zní: "Česká národní banka podporuje obecnou hospodářskou politiku vlády vedoucí k udržitelnému hospodářskému růstu a obecné hospodářské politiky v Evropské unii se záměrem přispět k dosažení cílů Evropské unie.". Že jsme suverénní země už zjevně nikoho nezajímá. To by v tom byl čert, abychom vás občané neoškubali jako kuřata! A to vše pod záštitou zákona, tedy legalizovaná krádež. Bankovní radu ČNB určite nezvařou do chládku, ale asi se pánové potom nemohou divit, až jim někdo na ulici naplive do obličeje. Protože zlodějina různých "lobistů", solární podvod nebo malá domů pro politické strany je jenom pohádka pro dospívající dívenky v porovnání s tím, jak se krade na místě, které má chránit naši měnu!

 

Autor: Tomáš Hudeček | pátek 6.2.2015 21:55 | karma článku: 37,62 | přečteno: 5932x
  • Další články autora

Tomáš Hudeček

19 spravedlivých aneb jak ze sebe udělat hlupáka

Dovolím si předpokládat, že většině národa neunikl otevřený dopis 19 senátorů proti kandidatuře Hany Lipovské do rady ČT.

7.2.2020 v 20:13 | Karma: 43,88 | Přečteno: 4220x | Diskuse| Politika

Tomáš Hudeček

Zbytečný listopad 1989

Proběhla by u nás Sametovka, pokud bychom věděli co nás čeká za nějaké čtvrtstoletí? Tím nechci shazovat těch krásných 10 let opravdové svobody, kterou jsme prožili do konce tisíciletí, ale něco je špatně.

19.11.2016 v 21:53 | Karma: 41,41 | Přečteno: 4791x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Hudeček

Potřebujeme politiky (ne "politiky")!

Ve světle nacházejících voleb a celorepublikového billboardového šílenství si stále silněji uvědomuji jednu věc. Nadávání na politiky, které se stalo českým folklórem je nesmysl. Politika abys hledal jako jehlu v kupce.

15.9.2016 v 21:45 | Karma: 17,38 | Přečteno: 333x | Diskuse| Politika

Tomáš Hudeček

Zavřete Nohavicu!

Zase si dovolil zpívat něco, co se nesmí. Jarek Nohavica o Arabovi, který mu šahá na babu jen pípne a už je zle. Že bychom kvůli tomu obnovili trest smrti? A není to málo?

21.8.2016 v 18:06 | Karma: 44,51 | Přečteno: 3877x | Diskuse| Osobní

Tomáš Hudeček

Brexit nebude, konzervativní volič vymřel.

Brexit nebude prostě jenom proto, že britští voliči by na sebe museli vzít zodpovědnost za svoji budoucnost.

22.6.2016 v 8:00 | Karma: 39,44 | Přečteno: 2818x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Situace na frontě se zhoršuje, oznámil velitel ukrajinské armády. Rusko postoupilo

27. dubna 2024  17:50

Sledujeme online Operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se má sklon zhoršovat. Velitel...

Sokoly povede dosavadní místostarosta Martin Chlumský, rozhodl výbor

27. dubna 2024  17:35

Do čela České obce sokolské (ČOS) zvolil výbor Sokola podle očekávání dosavadního prvního...

Triumf českých středoškoláků. Zvítězili v soutěži NASA s návrhem dálkové opravy družic

27. dubna 2024  17:21

Pětice českých středoškoláků uspěla ve finále prestižní mezinárodní soutěže Conrad Challenge v...

Praktický i pro zábavu. Americká firma nabízí robopsa s plamenometem

27. dubna 2024  17:04

Americká firma Throwflame poprvé zveřejnila cenovku za svého robotického psa, který má na sobě...

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2408x
Svoboda je základ. Bez svobody není člověk člověkem.

Daným výrokem snad dostatečně deklaruji, že nejsem "ten Tomáš Hudeček", tedy přivandrovalec z Olomouce, který se všemi dostupnými prostředky snažil zničit Prahu (ne, že by byl sám).

Seznam rubrik