Ruské postřehy versus úvahy eurounionistické. Aneb ČR nemusí být kolonií nikoho.

17. 06. 2016 8:00:00
Po krátké návštěvě severozápadní části Ruska mám několik (snad) zajímavých postřehů. A třeba i podnětů k přemýšlení.

Rusko pro mne kdysi bylo nepřítelem (okupace ČR od roku 1968), posléze divočinou nevhodnou k návštěvě (od sametovky do nástupu Putina), potom bílým místem na mapě a po mohutné protiruské kampani z posledních let zemí vhodnou k návštěvě. Propaganda na mne má totiž přesně opačný vliv než je zamýšleno. A pokud na mě zlé Rusko vykukuje už i ledničky, když si beru láhev vína, začínám přemýšlet, kdo má zájem na tom, abych nevykolejil z oficiální linie nenávisti/lásky k tomu nebo onomu. Takže jsem se vydal na krátkou návštěvu (kdyby to tam bylo opravdu tak strašné, abych trpěl co nejkratší dobu) severozápadního Ruska. I když to možná není na první pohled vidět, nerad píšu, takže se pokusím stručně shrnout moje postřehy:

  • V Rusku je všechno velké, dlouhé, široké, vysoké nebo rozlehlé. Koncerty nebo vystoupení se jedou v kuse bez přestávky, vzdálenosti mezi čímkoliv jsou na Středoevropana skoro obludné, muzea až únavná, plavba na lodi s prohlídkou Petrohradu nekonečná.
  • Lidé jsou příjemní, mají rádi Čechy (myšleno jako národnost) i když jsou silní patrioti. Většinou mají rádi motorky, na které s úsměvem mávají.
  • Většina Rusů hovoří pouze rusky. Dle nich je to zřejmě světový jazyk, tak proč se učit něco dalšího, že?
  • Přes byrokratickou mašinérii na hranicích jsou ruští celníci příjemní a snaží se člověku pomoct. Naopak problém byl na Estonské hranici, kvůli tomu, že jim databáze hlásila nějaký problém s registrací mojí motorky a opravdu velký problém byl při opětovném vstupu do EU na Lotyšské hranici, kde se snad závodí v byrokracii a arogantním přístupu.
  • Řidiči v Rusku jezdí jako čuňata, dle našich médií je to tam silničními piráty přecpáno. Dá se na to zvyknout a přizpůsobit. Člověka to tak nějak nutí být stále ve střehu. Složení automobilového parku je podobné jako u nás, dokonce luxusních automobilů je vidět trochu víc než v ČR. Benzín se pohybuje kolem 40 rublů, což je zhruba €0,5, tedy kolem 13-14 Kč/litr (červen 2016). Silnice 1. třídy poměrně dobré (rozhodně lepší než naše D1), silnice nižších tříd všehochuť - od kvalitního povrchu, přes hodně rozbitý asfalt, až po šotolinu.
  • Ekonomicky jsou na tom lidé podobně jako v ČR. Ač oficiální statistiky hovoří o nižší kupní síle Rusů, kolem velkých měst to tak určitě nevypadá. Venkov je určitě chudší, ale opět se nezdá, že by lidé neměli co jíst. Charakterizoval bych to výrazem rozvinutý kapitalismus ;-).
  • Rusko žije tradicemi a historií, zejména vítězstvím nad fašouny a nácky ve WW II. Vojáky, kteří se světové války účastnili považují za hrdiny a vzhlížejí k nim s náležitou úctou.

Celkově ve mě Rusko i jeho lidé zanechali poměrně dobrý pocit. Necítil jsem nikde žádnou zášť ani velkomocenské chování nebo uvažování. Většinou se vztah k Čechům nesl ve smyslu "My jsme hrdí Rusi a je v pořádku, že jsi hrdý Čech. Je v pořádku kopat za svoji zemi a svoji rodinu a je rovněž v pořádku, abychom si pomáhali.".

Úvaha odvážná, euroskeptická a nerusofilní

Celkově mě deprimuje snaha našich "elit", kdy je třeba neustále vytvářet nepřátele. Za bolševiků to byli ti na Západě, teď jsou to ti v Rusku. A to jenom proto, že se někdo mocný rozhodl, že to tak bude. Strašení tím, že když nebudeme patřit do eurosocialistického spolku, spolkne nás Rusko je hodně hysterické. I když netvrdím, že se to nemůže stát a byl bych první, kdo by šel naši republiku proti invazi jako v šedesátém osmém bránit. Ale z Rusů jsem špatný pocit prostě neměl (možná po delším pobytu bych názor změnil, ale kdo ví). Myslím si, že i když možnost opětovného Ruského vlivu u nás existuje, rozhodně stojí za to, zkusit býti opět suverénním státem. Státem, který nebude skákat tak, jak píská diktátor ať už z východu nebo ze západu. Rozhodně je současná EU natolik neobolševická, že se i to proklínané Rusko může jít zahrabat. A jak nám EU už několikrát předvedla, je to totálně nereformovatelný spolek marxistických diktátorů s plnou hubou demokracie, ale praktikami stalinistickými, pouze v light verzi. Popravdě řečeno, nechci patřit ani pod Rusko ani pod diktát EU. Chci si o svém životě rozhodovat sám, bez "osvícených elit" i bez diktátorů, kteří mají pocit, že nejlépe vědí, jak bych měl žít. Cíl je to velký a nelehký, ale stojí za to, se o něj snažit.

Autor: Tomáš Hudeček | pátek 17.6.2016 8:00 | karma článku: 38.64 | přečteno: 1408x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.92 | Přečteno: 484 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.36 | Přečteno: 233 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.05 | Přečteno: 478 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 31 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2408

Svoboda je základ. Bez svobody není člověk člověkem.

Daným výrokem snad dostatečně deklaruji, že nejsem "ten Tomáš Hudeček", tedy přivandrovalec z Olomouce, který se všemi dostupnými prostředky snažil zničit Prahu (ne, že by byl sám).

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...