Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Milé Řecko, táhni už konečně k čertu!

Řekové se svobodně projevili a dali nám najevo, jak jim záleží na ostatních. Co tedy dál s Řeckem? Nic. Hlavně ať už je od toho pokoj!

Ze začátku jeden příklad z našich končin. Představte si, že bydlíte v domě s několika vlastníky bytových jednotek. Jeden z nich vyloženě hýří penězi a protože dokladuje, že pro něj není problém životní náklady zvládat, většina ostatních majitelů bytů mu v případě potřeby ráda půjčuje. Onen hýřivec dokonce půjčky zpočátku splácí v dohodnutých termínech. Jenže nadejde doba, kdy si půjčující uvědomí, že dlužník splácí svoje závazky pouze díky tomu, že mu půjčují ostatní a ze svého mu vůbec nic nezbývá. Tak se ostatní obyvatelé domu domluví a vyzvou dlužníka, že mu budou ochotni půjčovat peníze i dál, ale musí skončit s těmi luxusními dovolenými, každodenními mejdany a prodat alespoň dva ze svých pěti automobilů. Dlužník jim druhý den oznámí usnesení rodinné rady, že teda jeden flám v týdnu vypustí, nepojedou na dovolenou do Austrálie, ale jen na Nový Zéland a prodají jeden scooter. A pokud se to ostatním nelíbí, takže jim zaplatí (pokud vůbec) minimálně o třetinu méně než si půjčili a na mejdany si budou zvát cikánskou kapelu, která vydrží hrát až do 5 hodin ráno. Logicky jej ostatní vlastníci bytů nebudou dále podporovat a po nějaké době milému dlužníkovi exekutoři prodají byt v dražbě a dlužník půjde i s rodinou do sociálního bydlení (což mu ostatní sponzorují dále, ale to by sponzorovali v každém případě, ač mi nad tímto paradoxem zůstává rozum stát).

Abych situaci ještě lépe přiblížil, tak  si představme, že máte z platu 20 tis. Kč živit nejen sebe (řekněme 4000 Kč energie, 4000 Kč strava, 2000 Kč ošacení, 3000  Kč cestovné, 3000 Kč ostatní výdaje, 5000 Kč hypotéka), ale  držet při životě vyžírku, který žije jen z tvorby nových dluhů.  V této situaci na všechny ostatní majitele bytů začne zvonit potížista a dlužník, který se dožaduje dalších půjček, nebo bude třít bídu s nouzí a jeho děti nebudou moci jíst kaviár ani ústřice a že za to všechno můžete vy. Asi není třeba zdůrazňovat, že s ním každý rozumný člověk vymete schody a návdavkem jej nakope do zadku.

Zpět k Řecku. Spousta evropských politiků se hrozí, že odchod Řecka z eurozóny nebo dokonce z EU bude znamenat konec €/EU. Tak to je myslím v pořádku. Pokud je něco postaveno na tak chybných základech, aby to dokázal shodit jeden malý potížista, je to špatně a pokud to skončí, nebude to žádná škoda. Opětovné zavedení národních měn není problém (viz ČR/Slovensko) a bezcelní styk je možné zajistit multilaterálními smlouvami.

Důležité ale je, abychom si uvědomili další problém. Pokud jste si poctivě spočítali výdaje ostatních majitelů bytů, kteří tak důvěřivě půjčovali, zjistili jste, že i jejich výdaje převyšují příjmy. A to ještě někteří z nich nemají splátku hypotéky 5000 Kč, ale třeba i 10000 Kč! Uvědomme si, že jsme v podobné situaci, jako onen potížista, jen si naši věřitelé stále ještě neuvědomili, že svoje dluhy platíme dalšími dluhy. Navíc se naše daňové zatížení pohybuje na velice vysokých úrovních (kolem 60%) a není moc reálné vytěžit z pracujících lidí víc zvýšením daňové zátěže. Jestli by nestálo za to ten socialismus na dluh, kterým se uplácejí voliči nižšího rozumu, hodit přes palubu a začít žít odpovědně a v možnostech našich příjmů.

A proto prosím pamatujte, že když začnou vládnout nedotknutelní úředníci (zákon o státní službě) se socialistickými vládami (zatím od roku 1998 všechny naše vlády byly více či méně socialistické), je třeba se mít na pozoru. Zejména ve chvíli, kdy nám politici intenzivně začnou zdůrazňovat, že je vše v nejlepším pořádku.

Autor: Tomáš Hudeček | středa 8.7.2015 10:12 | karma článku: 31,76 | přečteno: 1519x
  • Další články autora

Tomáš Hudeček

19 spravedlivých aneb jak ze sebe udělat hlupáka

Dovolím si předpokládat, že většině národa neunikl otevřený dopis 19 senátorů proti kandidatuře Hany Lipovské do rady ČT.

7.2.2020 v 20:13 | Karma: 43,88 | Přečteno: 4220x | Diskuse| Politika

Tomáš Hudeček

Zbytečný listopad 1989

Proběhla by u nás Sametovka, pokud bychom věděli co nás čeká za nějaké čtvrtstoletí? Tím nechci shazovat těch krásných 10 let opravdové svobody, kterou jsme prožili do konce tisíciletí, ale něco je špatně.

19.11.2016 v 21:53 | Karma: 41,41 | Přečteno: 4791x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Hudeček

Potřebujeme politiky (ne "politiky")!

Ve světle nacházejících voleb a celorepublikového billboardového šílenství si stále silněji uvědomuji jednu věc. Nadávání na politiky, které se stalo českým folklórem je nesmysl. Politika abys hledal jako jehlu v kupce.

15.9.2016 v 21:45 | Karma: 17,38 | Přečteno: 333x | Diskuse| Politika

Tomáš Hudeček

Zavřete Nohavicu!

Zase si dovolil zpívat něco, co se nesmí. Jarek Nohavica o Arabovi, který mu šahá na babu jen pípne a už je zle. Že bychom kvůli tomu obnovili trest smrti? A není to málo?

21.8.2016 v 18:06 | Karma: 44,51 | Přečteno: 3877x | Diskuse| Osobní

Tomáš Hudeček

Brexit nebude, konzervativní volič vymřel.

Brexit nebude prostě jenom proto, že britští voliči by na sebe museli vzít zodpovědnost za svoji budoucnost.

22.6.2016 v 8:00 | Karma: 39,44 | Přečteno: 2818x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

Prigožin se stal miláčkem ruských teenagerů, zaujal přesvědčením a vzdorem

28. dubna 2024  18:28

Deset měsíců poté, co vedl ozbrojenou vzpouru proti ruskému armádnímu velení, a osm měsíců poté, co...

Necítí bolest a nekomunikuje. Matyas trpí vzácným syndromem, rodina shání pomoc

28. dubna 2024  18:24

Zpomalený vývoj, neschopnost ovládat tělo, záchvaty vzteku či snížený práh bolesti. Tak vypadá...

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2408x
Svoboda je základ. Bez svobody není člověk člověkem.

Daným výrokem snad dostatečně deklaruji, že nejsem "ten Tomáš Hudeček", tedy přivandrovalec z Olomouce, který se všemi dostupnými prostředky snažil zničit Prahu (ne, že by byl sám).

Seznam rubrik